Ponožky pro atopiky a alergiky

Každý se sklonem k alergiím či atopickému ekzému už pravděpodobně ví, jaké materiály jsou pro něj nejvhodnější a také ví, jak se s daným problémem vypořádat. Pokud máte podezření že Vaše pokožka, nebo pokožka Vašich dětí může mít sklon k alergii nebo atopickému ekzému, určitě byste měli v první řadě navštívit dermatologa a konzultovat rozsah a řešení daného problému odborně. 

My se s Vámi můžeme podělit o to, co se našim zákaznicím a zákazníkům během let osvědčilo nejvíce, níže našem článku přidáváme i krátké obecné shrnutí dané problematiky. 

 

Ověřené zkušenosti nás a našich zákaznic:

Nejčastěji zákaznice přicházejí a požadují ponožky (a punčocháče) ze 100% bavlny. To je pro nás již vodítkem, že zákaznice řeší daný problém a nabízíme více možností. 100% bavlna je vhodná pro alergiky, a několik desítek let byla vedle vlny jediným vhodným řešením daného problému. Dnešní doba ovšem nabízí více možností, někdy i lépe vyhovující tak proč jim nedát šanci? Přejděme tedy na naše doporučení, převážně pro děti (pro dospělé vždy na konci sekce).

 

100% bavlna bavlnna

NA E-SHOPU: 100% bavlna

 

100% bavlněné ponožky - nevypadají sice vzhledně, nedrží tvar, ale určitě by je měl každý vyzkoušet. My jako firma Tausig, kteří se na výrobu zdravotních ponožek zaměřujeme, nabízíme unikátní ponožky COREGARN, které jsme vyvinuli přesně pro tuto problematiku. Ponožky pro topiky a alergiky, které ovšem drží tvar a vydrží až 5x déle díky úpletu na strojích s novou technologií. Pokud Vás toto vlákno zajímá více, klikněte ZDE.

Pokud hledáte punčocháče které by znemožnily dětem se škrábat, nebo posloužili na noc na zábal, vybírejte ZDE

 

 

Bambus bambus

NA E-SHOPU: bambusové ponožky

Bambusové ponožky, podkolenky a punčocháče mohou být dalším řešením problému. Vlákna bambusu/modalu/tencelu jsou měkčí než vlákna bavlny a pro pokožku mohou být snesitelnější. Zpravidla se toto vlákno pro svou jemnost kombinuje s příměsemi polyamidu (80% a více bambusu a  cca 15% polyamidu). Polyamidu se nemusíte bát, je to vlákno, které nevyvolává žádné reakce, složí pouze jako podpůrné vlákno pro zachování tvaru a odolnosti ponožky! Nepleťte si toto vlákno například s polyesterem, který může pokožku zahřívat (používá se často jako spodní vrstva zapáleného oblečení na zimu). 

Stejně jako u bavlny musíte ovšem hlídat pocit vlhkosti. Obě vlákna jsou hydrofobní a tudíž nasakují vlhkost, kterou pak drží u těla. 

Naše zákaznice si v posledních letech oblíbily především bambusové ponožky bez lemu (WOLA) v různých velikostech nebo ponožky belkinik značky VOXX.

 

Vlna vlna

NA E-SHOPU: VLNĚNÉ ponožky

Vlna je vskutku zázračný materiál. Více o vlně si můžete přečíst v našem článku připravovaném na podzim, kde uvedeme i nové druhy. Vlna se sice nemusí zavděčit každému. Někdo může mít pocit, že je kousavá, nebo pokožce nepříjemná, ale každý by měl vlněné ponožky vyzkoušet a pečlivě vybrat vhodný materiál. Neexistuje pouze jeden druh vlny! I její pracování může mít vliv na konečnou kvalitu. Vybírejte tedy podle TYPU vlny, KVALITY zpracování. Samotná cena nemusí být vždy věrohodným ukazatelem.

Vlněné ponožky vhodné pro atopiky a alergiky, které můžeme doporučit.

Pro děti: 

SCHAWOLE 100% vlna - čistá 100% vlna. Na našem malém trhu se jedná o nedostatkové zboží (obzvláště pro nejmenší děti do 3 let). Je sice hrubší, ale zato 100% přírodní, kvalitní. POZOR, perte vždy jen do 30 stupňů nebo se srazí! 

SNF VLNA - nejoblíbenější u našich zákaznic. Na omak jsou měkčí, nekoušou a jsou podstatně cenově přijatelnější. Část vlny nahrazena právě polyakrylem, který nekouše, ale stejně jako vlna nenasakuje vlhkost. Proto udržuje zvláště v zimě nohy stále suché! Prát je můžete i na 40 stupňů bez toho, aby se srazily. Doporučováno je ovšem praní do 30.

Složení polyakryl, vlna, elastan; Cena.

 

Pro dospělé mame nabídku pestřejší:

100% vlna - ovčí nebo mix alpaka+ovčí - hrubé, ale přírodní

75% vlny - SNF/bapon měkčí, ale stále hodně přírodní

50% vlny - angora, alpaka - krásně měkké a už i slabší varianty, které se dají vzít i do kozaček

 

Všechny výše uvedené vlněné typy jsou vyzkoušeny a pravidelně odebírány našimi zákazníky se sklonem k atopii, ale nemusí samozřejmě vyhovovat každému. Proto berte tento seznam jako naše doporučení, k tomu co vyzkoušet! Pokud máte více otázek nebo potřebujete poradit s konkrétním problémem, obraťte se na nás přes náš kontaktní formulář. Odpovídáme obyčejně do druhého dne.

 

Atopický ekzém a nejčastější příčiny vzniku:

 

Atopický ekzém se nejčastěji vyskytuje na rukou a nohou, zejména v nejvíce namáhaných částech (patách, předloktí, prstech - příznakem mohou být i popraskaná bříška, atd). Většinou se projevuje jako suchá místa s prasklinami, se zarudnutím, svědivá vyrážka a podobně.

 

Mezi nejčastější příčiny vzniku jsou reakce na některé potraviny (zejména ovoce a zelenina ošetřovaná pesticidy), můžou to být roztoči či běžný prach v domácnosti nebo bežné alergické reakce na pyly, srst zvířat, kosmetiku, a podobně. Příčinou vzniku, obzvláště u malých dětí může být i obyčejná voda (její kvalita), zima nebo stres.

 

Obecná péče o kůži se sklonem k atopickému ekzému:

  1. Předcházet škrábání - škrábáním se ekzém pravidelně zhoršuje (zanáší se rány bakterie). Řešením může být vhodný krém (balzám) a zakrytí problémového místa (tričko s dlouhým rukávem pokud jde o ruce, punčocháče pokud jde o nohy)
  2. Určit spouštěče a vyvarovat se jim - jak jsme uvedli výše, pravděpodobně bude vznikem reakce na nějakou potravinu, kosmetiku či jiné. Věnujte tedy pozornost tomu, co jste ten den jedli nebo dělali.
  3. Zvolit vhodnou kosmetiku (používaná mýdla, šampony a koupele). Neexistuje jen jedno správné řešení. Každý výrobce má zpravidla v sortimentu jednu řadu pro “atopiky” a nejspíše budete muset vyzkoušet více značek. Každá síť lékáren nebo kosmetických salonů Vám pravděpodobně doporučí “tu nejlepší” podle své nabídky. Zkuste si vyhledat recenze jednotlivých značek nebo dejte na doporučení známých se stejným problémem. Nejspíše ale budete muset vyzkoušet více značek, málo kdo se trefí napoprvé. Pamatujte ovšem, obzvlášť pokud máte tvrdou vodu, je dobré kombinovat speciální přípravek do koupele vhodný pro atopický ekzém, mokrou pokožku vysušit měkkým ručníkem (opatrně přikládat, netřít po pokožce) a ihned po koupeli ještě vlhkou pokožku ošetřit vhodným balzámem!
  4. Vyvarujte se pocení a snažte se ho eliminovat. Ekzém může zhoršovat i reakce na pot. Snažte se ho tedy eliminovat, používejte vzdušné materiály oblečení, ponožek a vzdušnou obuv. Obecně je doporučována 100% bavlna, ale nebojte se vyzkoušet i jiné vhodné materiály - bambus, vlna, a nebo kombinaci bavlny a polypropylenu, který pot od pokožky odvádí a nohu tak udržuje neustále v suchu. Přitom pokožku nikterak nedráždí! Pravidelně střídejte ponožky (a punčocháče), klidně i několikrát denně a udržujte nohy v suchu.