Ochlazuje se, co na sebe?

Všichni známe ten pocit studených nohou, ale jen málo kdo se s ním umí dobře vypořádat! Existuje několik způsobu jak se zahřát, jedním z nich je zvolit správné zimní ponožky, a protože přichází chvíle, kdy je budeme opět vytahovat ze šuplíku, pojďme probrat jaké jsou mezi nimi rozdíly a které budou asi ty nejlepší!

 

Klíčový je výběr materiálu:

Vybírat budeme z následujících možností, ze kterých se nejčastěji ponožky vyrábí a zároveň si shrňme jaké představy obecně platí o jednotlivých materiálech:

BAVLNA: krásně hřeje - pravda

BAMBUS: je antibakteriální - pravda

VLNA: kouše - může a nemusí být pravda

AKRYL: je uměle vyvynutý (pravda) a vyrobený z petlahví (mýtus)

Výše uvedené skutečnosti (nebo mýty) jsou možná zajímavé, ale v zimně vlastně nepodstatné. Pokud Vás trápí pocit studených nohou, budete řešit jinou otázku:

Je daný materiál HYDROFILNÍ nebo HYDROFOBNÍ? 

Bambus i bavlna jsou vlákna hydrofilní. To znamená že rádi přijímají a nasakují nejen vodu, ale i vlhkosti, pot.

Co to znamená pro Vás: skutečnost, že při přechodech z domova do hromadné dopravy, odtud zase do práce se pravděpodobně (alespoň trochu) zpotíte, ponožka pot nasaje a chlad venku Váš pocit studených nohou několikanásobně znásobí. Takže i přesto, že máte na sobě froté silnou. ponožku, můžete promrznout na kost!

Vlna stejně je naopak hydrofobní materiál. To znamená, že vodu odpuzuje a udržuje svou strukturu suchou, stejně se chová například polypropylen, který se užívá ve funkčním (sporotvním) oblečení.

Co to znamená pro Vás: skutečnost, že ačkoli budete tramvaj dobíhat (i několik bloků) ponožka a noha v ní zůstane suchá. Sucho=teplo. Stačí proto jen slabá vrstva nejtenčích vlněných ponožek a nadělá více parády než bavlněné froté.

Akryl, který je často nahrazován (jako umělá vlna) v zimním oblečení místo pravé vlny, je hydrofilní pouze částečně (25%). Takže z většiny bude také dobře izolovat, ale narozdíl od vlny nebo polypropylenu nebude pot a vlhkost propouštět skrz svojí strukturu, ale po své struktuře.

 

A teď už je to jen na Vás!

Víte jak se chovají nejčastěji používané materiály v zimním období, a tak ať už budete vybírat ponožky nebo punčocháče, nepřemýšlejte jen jestli Vás zahřejí nebo ne, ale vzpomeňte si i proč by Vás měly zahřát (zda-li budou odpuzovat tělesné vlhkosti)!

 

a jaké výrobky můžeme doporučit?
angora lasting zimni bavlna 100 tausig merino treking
Tausig
Angora
Lasting
WKS
NATUR 100%
Bavlna zimní
Tausig
Merino+
Tausig
TREKING
179 Kč 199 Kč 179 Kč 299 Kč 109 Kč