O sportovních ponožkách

Vyznat se v rozdílech mezi jednotlivými sportovními položkami je oříšek i pro znalce, existuje mnoho druhů, mnoho typů střihů, materiálového provedení a různých specifik. Jak vybrat tu pravou, Vám přiblíží tento článek.

  1. Funkční vs. Relaxační: nejprve se musíte rozhodnout, jak vážně chcete ke sportu přistupovat
  2. Výběr správné délky a provedení: na jaký sport konkrétně se budeme zaměřovat (podle toho budete vybírat styl úpletu)

Pro běh, jízdu na kole jsou obvykle doporučovány funkční ponožky s kompresí, samotná výška střihu není rozhodující. Jedná se o sporty s vyšší zátěží na chodidla. Oproti tomu pro tenis a jiné halové sporty jsou naopak nejpoužívanější ponožky bavlněné (obzvláště na tenis bílé a vysoké). Správný výběr položek podle druhu sportu viz konec článku. 

 

Funkční (=polypropylenová) sportovní ponožka

Sportovní funkční ponožky jsou ponožky s vysokým podílem "umělých" (tedy funkčních) materiálů, které mají poskytnout ponožce určité funkce. Pokud chcete aby odváděla pot, stáhla a fixovala nohu, atd. Neobejde se to bez umělých materiálů. Čím větší je podíl umělých vláken, tím lepší funkční efekt ponožka bude mít a tím lepší výkon odvedete. Za předpokladu správného výběru materiálů.

Z této kategorie můžeme doporučit zejména tyto ponožky:
TAUSIG SPORT PRO: Multifunkční sportovní ponožky (bavlna+polypropylen) s lehkou kompresí: 109 Kč (akce), ZDE
KS PROFI: čistě funkční ponožky s 95% polypropylenu, 109 Kč, ZDE

Relaxační (=bavlněná) sportovní ponožka

To jsou zpravidla sportovní ponožky s vysokým podílem bavlny (50% a více). Takové sportovní ponožky doporučujeme především při rekreačním sportu a dalších volnočasových aktivitách. 

Zjednodušeně řečeno, bavlna se chová jako froté ručník, pokud se při sportu zpotíte, nasaje pot a udržuje ho v sobě (máte tedy mokrou ponožku). Následně se pak mokrá ponožka tře o pokožku a tím vznikají často objevované puchýře, a také prostor pro tvorbu plísní a a bakterií. Bavlněné sportovní ponožky jsou oblíbené především pro příjemný pocit bavlny na pokožce, ale oblékáme je především na rekreaci.

Z této kategorie můžeme doporučit zejména tyto ponožky:
TAUSIG RELAX EASY: Jednoduché bavlněné ponožky ve sportovním střihu 99 Kč (akce), ZDE
VOXX ENIGMA: Jednoduché bavlněné ponožky ve sportovním/zdravotním střihu 129 Kč, ZDE

Jaký je rozdíl mezi Relax Easy a Enigma? Oboje mají froté chodidlo, proužek proti přetáčení na nártu a zesílení v oblasti paty a špice. Ponožky relax mají hustější úplet ale hlavní rozdíl je v lemu - zatímco Enigma mají lem rozšířený (trychtýřový), Relax ma dlouhý diabetický lem, který je pružnější a lépe se přizpůsobí.

Kompresní ponožky

Komprese jako taková je dvojího typu: Buď hovoříme o kompresi zdravotní, která je účinná na křečové žíly, nebo o kompresi sportovní, která má zpevňovat a fixovat chodidlo, kotník a klouby tak, aby nedocházelo k jejich nadměrnému zatěžování v průběhu podávání fyzického výkonu.

Sportovní kompresi lze nalézt v ponožkách, podkolenkách nebo návlecích. Na různé sporty jsou doporučovány jiná provedení, podle míry zátěže na jednotlivé části nohou. Nejvíce jsou ovšem doporučovány podkolenky, neboť míra fixace je zde kompletní a zároveň podporují i krevní oběh. Pokud potřebujete pouze krátkou variantu, můžete zvolit ponožky, které stáhnout chodilo a zpevní kotníky.

Z této kategorie můžeme doporučit zejména tyto ponožky:
TAUSIG SPORT PRO: Multifunkční sportovní ponožky (bavlna+polypropylen) s lehkou kompresí: 109 Kč (akce), ZDE
KS KOMPRESNÍ PODKOLENKY: Sportovní podkolenky s vysokou kompresí, vyvíjené ve spolupráci se sportovci: 399 Kč ZDE

 

Trekingová ponožka

Ponožek určených pro treking je celá řada od bavlněných přes umělé, od slabých po silné. Každý má o trekingu jinou představu. Retro trekingové ponožky jsou klasické bavlněné froté ponožky, často s nařasením, ale v poslední době se začínají objevovat i funkční trekingové ponožky, které můžou být jak slabé, tak zpevněné nebo zesílené v určitých partiích (zpravidla chodidla).

Z této kategorie můžeme doporučit zejména tyto ponožky:
Klasická trekingová ponožka: Tausig TREKING, 99 Kč ZDE

Ponožky doporučujeme vybírat podle náročnosti terénu, ve kterém se budeme pohybovat a délky trasy. Nejideálnější volbou je v každém ročním období vlna (alespoň 50 %), pro své univerzální vlastnosti, nebo polypropylen, který udrží nohu suchou i při vícedenních túrách.

 

Vždy sledujte složení ponožek a nechte si vysvětlit funkce použitých materiálů!

Jaké ponožky jsou podle nás nejvhodnější na dané sporty? Pokračování již brzy!


 

Objevujte další články z našeho BLOGU:

2.dresscode 1.tipy a zajimavosti
DRESSCODE & LOOKBOOK TIPY & ZAJÍMAVOSTI
zdravotni ponozky testy
ZDRAVOTNÍ PONOŽKY TESTY & SROVNÁNÍ