O zdravotních ponožkách

Proč vlastně hledáme zdravotní ponožky? Nejdříve musíme zvážit jaký důvod nás k tomu vede. Neexistuje totiž pouze jeden druh “zdravotních ponožek,” taková ponožka by musela být vskutku univerzální a do jisté míry zázračná. Existují různé výklady zdravotní ponožek a také nabídka různých výrobců se velmi liší provedením, kvalitou a cenou. Jak se mezi nimi orientovat a jak vybrat ty pravé Vám poradíme v našem krátkém článku!

Ať už hledáte zdravotní ponožky protože Vám otékají nohy, v ponožkách se nadměrně potíte, máte jiné zdravotní problémy (diabetes, křečové žíly, atopický ekzém), vždy existuje řešení!

Specifika ZDRAVOTNÍCH PONOŽEK

Jednotlivé problematiky:

1. LEM: 
2. MATERIÁL: 
3. ŠPICE A JEJÍ SEŠITÍ:

1. LEM:

Pokud se hovoří o zdravotních ponožkách, nejčastěji zákazníci myslí především na lem a jeho zpracování. Především chtějí, aby byl co nejvolnější, nevyvíjel téměř žádný tlak na lýtko (či nad kotníkem a rozhodně by němek škrtit! Zdravotní lem definovaný vyhláškou musí být alespoň 5 cm vysoký. My specialisté ovšem rozlišujeme více typů lemů a doporučené je dle Vaší potřeby. Otázku lemu řeší především diabetici a všichni kdo trpí na otékání nohou, křečové žíly a nebo ti, kteří mají zkrátka rádi své pohodlí.

zdravotni-lemy_zebrovanny
ZRAVOTNÍ (žebrovaný) LEM

je obecně považován jako standart. Je to naprostá klasika, která se u nás spolu se žebrovanou bavlnou stala ikonou zdravotních ponožek

+ Výhody: lem je skutečně velmi volný, vytáhne se bez problému i na velmi nateklou nohu a skutečně na nohu nevyvíjí žádný tlak.

- Nevýhody: lem se dost často vytahuje, nedrží na noze a často sjíždí. To je způsobeno především materiálovým složením (ponožky s tímto lemem jsou vyráběné především ze 100% bavlny, pro kterou je tato vlastnost typická.

I přes to (nebo právě proto) patří tyto ponožky s tímto lemem mezi naše nejvyhledávanější ponožky. Jedná se o naprostou klasiku.

 

zdravotni-lemy_vaflovyVOLNÝ (vaflový) LEM

Je speciálně pletený (háčkovaný) upletený na dvojnásobek své délky a zapletený dovnitř. Takový lem nevyvíjí téměř žádný tlak na nohu, ale narozdíl od žebrovaného (výše popsaného) dobře drží na noze.

+ Výhody: vysoká výdrž ponožky, dobře drží na noze, nesjíždí a nevytahuje se. Vypadá elegantně

- Nevýhody: na první pohled může být zaměněn s klasickým lemem, především u levnějších výrobců.

 

zdravotni-lemy_rozsirenyROZŠÍŘENÝ LEM

je poměrně novou záležitostí, která se původně vyvíjela pro osoby s diabetem, ale nyní je vyhledávanou potřebou zejména pro osoby po úrazu. Tyto ponožky lze totiž natáhnout i přes obvazy, v extrémních případech nabízíme i takový druh, které lze natáhnout přes sádru. 

+ Výhody: ponožka (zejména celá horní část, nejen lem) je skutečně velmi široká

- Nevýhody: Pokud Vám extrémně nenatékají nohy, bude Vám pravděpodobně místy odstávat, protože jsou skutečně hodně široké.

zdravotni-lemy_bez lemuPONOŽKY BEZ LEMU

jsou další novinkou, která se těší Vaší oblibě. Jsou to ponožky zakončené tzv. “ruličkou” v posledním řádku tedy nejsou žádné gumičky, ani lem. Jedná se skutečně o nejvolnější zakončení ponožky. Běžná je zejména v dámském provedení již několikátým rokem. My se věnujeme i výrobě pánských velikostí, neboť pány mnozí výrobci opomíjejí. 

+ Výhody: volnost zakončení - dobře se přizpůsobí na každou nohu. V kvalitním zpracování, perfektně drží tvar a nesjíždí ani se nevytahují.

- evýhody: Na první pohled se ponožka muže jevit “neesteticky.”

 

2. MATERIÁL:

Nejčastěji ve spojitosti se zdravotními ponožkami hovoříme o 100% bavlně, a to hned z několika důvodů. 

  1. Je to klasika (již desítky let se u nás plete a těší se oblibě)
  2. Je to materiál vhodný “pro každého.” Ať už jste diabetik, atopik či trpíte jinými problémy.
  3. Je to přesvědčení hluboko ukotvené v našem podvědomí. 

Zdravotní ponožky ovšem mohou být z různých materiálů, podle potřeby:

 

 100% BAVLNAbavlna

Je nejběžnější přírodní materiál a ponožky z čisté bavlny jsou naprostou klasikou. Ocení ji především zákazníci citliví na umělá vlákna a osoby s alergiemi. Co ovšem můžeme čekat od 100% bavlněných ponožek? Pozor i na nejčistší mýty o bavlněných ponožkách!

Výhody: materiál příjemný na dotek, výborná savost vlhkostí

Nevýhody: čistá bavlna nepruží, vytahuje se a neumí odvést pot od pokožky. 

Tím pádem zůstává veškerá vlhkost nasáklá v ponožce a noha ve vlhkém prostředí, kde se mohou tvořit bakterie, může docházet k zápachu nebo i vzniku plísní. Proto doporučujeme pro osoby, které trpí pocením nohou vybírat ponožky bavlněné, ovšem v kombinaci s polypropylenem, který je dutý a odvádí vlhkost od pokožky ven a tím udržuje nohu v suchu. ponozka-coregarn

Tuto problematiku často řeší i atopici, kterým může i 100% bavlněná ponožka (která je nasáklá potem) způsobovat nepříjemné pocity (dokonce až vyrážku či svědění).

Často opomíjeným faktorem je i samotná kvalita bavlny. Nenechte se ošálit, bavlna není jen jedna. Je několik druhů! Pokud Vás jednotlivé druhy zajímají, zavítejte do naší encyklopedie materiálů kde se o jednotlivých druzích dozvíte víc! (100% bavlna, česaná bavlna, mercerovaná bavlna, biobavlna,…)

 PREMIOVÁ BAVLNA COREGARN 

Za zmínku určitě stojí poměrně nové inovativní vlákno Coregarn, jenž spojuje výhody čisté bavlny s výhodami ponožek s příměsí. 

Vlákno je pletené speciální (patentem chráněnou) technologií, kdy je jediné vlákno (v našem případě elastanu, viz obrážek) kompletně ovinuto vlákny z čisté dlouhovlákné bavlny, a proto je ponožka pružná, ale zároveň 100 % přírodní, neboť elastan nikdy do kontaktu s pokožkou nepronikne.

Právě Tausig je jedna z mála firem v ČR, která z tohoto bavlněného vlákna ponožky plete a to rovnou pro celou rodinu.

 

 BAMBUS, MODAL, TENCEL bambus

Jistě jste už slyšeli, zejména o nejpoužívanějším - Bambusu. Viskózová vlákna (viskoza=proces zpracování dřevnatých surovin na měkký a jemný materiál) jsou obecně považovaná za antialergenní, což ocení především alergici a adopci.

Záleží ovšem (stejně jako u bavlny) na kvalitě vláken. Bambusové ponožky bez certifikace vláken neprospějí pokožce stejně, jako vlákna certifikovaná). Běžně se viskózová vlákna proplétají polyamidem a elastanem pro zachování maximálně možné výdrže ponožky. Samotná (čistá) viskózová vlákna jsou totiž ještě měkčí a jemnější než vlákna bavlněná a častěji tak dochází k prošoupání (a proděravení) ponožek, což může být způsobeno především právě kvalitou materiálu. 

A jaký je rozdíl mezi samotným bambusem, modelem a terncelem?  Bambus se vyrábí z bambusu, je to nejpoužívanější vlákno (s nejkratší odolností)

Modal se vyrábí z buku. Při zachování stejných vlastnosti má pevnější vlákna a ponožky vydrží déle.

 

VLNA a MERINO VLNA vlna

Je malým zázrakem v odívání. Vlna obecně je léty prověřenou klasikou. Ve vlně se člověk nepotí, nedráždí pokožku a zejména merino vlna je jak antialergenní tak i antibakteriální! Složením je tedy vhodná jak pro atopiky, alergiky tak především pro cestovatele a osoby, které tráví celý den v uzavřených botách se sklonem k pocení.

Ten kdo merino vlnu jednou vyzkoušel nám dá za pravdu, že vlněné ponožky jsou ty nejlepší pro každé roční období, ať je zima, nebo léto. Většina lidí si asi poklepe na čelo, kdo by v létě nosil vlněné ponožky, ale nepředstavujte si je jako silné lyžařské, nebo takové, jako vám pletla babička. Letní vlněné ponožky vypadají jako klasické bavlněné, ale narozdíl od bavlny právě nenasakují vlhkost, naopak ji propouští a udržují nohu v suchu a teple! Pokud Vás merino vlna začala zajímat, přečtěte si o ní více zde

3. ŠPICE A JEJÍ SEŠITÍ:

U zdravotních ponožek vždy chceme, aby sešití špičky bylo ploché. U nás v České republice na to prozatím není dostupná technika (např. v německých, francouzských ale i tureckých fabrikách běžně), proto se všechny české ponožky takzvaně “řetízkují” ručně. Výsledkem je potom plochý šev, který na noze vůbec necítíte! To je u zdravotních ponožek vždy podmínkou!

 

 

Nyní je na Vás, jak ke správnému výběru zdravotních ponožek přistoupíte. Naše doporučení (kromě správného výběru lemu, materiálů a špičky) je hledat vždy informaci o původu ponožky, hustotě úpletu (natáhněte ponožku na ruku a pokud budou vlákna hustě tkaná, je ponožka kvalitní. Pokud budou vlákna prosvítat, můžete se připravit na to, že s takovou ponožkou budete moci za chvíli rybařit). Vždy dbejte na to, aby používá vlákna měli certifikaci (na etiketě nebo na stránkách výrobce)