Punčocháče a rozdíly mezi nimi

Proniknout do světa punčoch a punčocháčů není jen tak! Toto téma skrývá totiž mnoho záludností a vyznat se opravdu pořádně dá pořádně zabrat! Vybíráte punčocháče a na zadní straně čtete něco jako:

blobid0

Rámeček nahoře zobrazuje velikosti, ve kterých je daný produkt dostupný, přičemž jednotlivé velikosti se od sebe liší stříhem.

1-2 (tedy XS-S) mají zesílený sed bez klínku, velikosti 3-4 (M-L) mají malý klínek pro větší pohodlí a velikosti 3-MAX-5 (které spadají již do nadměrnných velikostí) mají zadní klín, který se znazorňuje dvěma švy vzadu. Pokud byste hledali klín předozadní (tedy rozvojený již vepředu) musíte zvolit veliost 6 (která spadá do kategorie XXL-XXXL). Všechny typy velikstí pak mají společnou zesílenou špici.

Projděme si spolu tedy nejčastější pojmy z oboru a trochu si jej rozeberme!

1. Síla a DEN

blobid1

Síla punčocháčů se určuje podle DENů (jednotka denier*) který se může pohybovat od 5 do 600 (možná i více).  Čím je číslo DENů vyšší tím je punčocha zpravidla méně průhledná a často zároveň silnější a pevnější

Deny můžeme zpravidla dělit na několik kategorií. 

  • do 15 DEN: společenské; 20-40 DEN: na denní nošení; 40-70 DEN průhledné: na denní nošení pevnější
  • 40-70 DEN neprůhledné: na denní nošení zimní; 80 DEN a více: zimní; nad 150 DEN: zimní, často THERMO

 

2. Materiál:

Punčochy se pletou z různých materiálů:

  • LYCRA: Lycra je obchodní název pro elastan firmy Du Pont. Nikdy se nepoužívá samotná. Používá se od 60.let nejprve jako podpůrný materiál, posléze na výrobu jemných punčoch. Výrobky s lycrou lépe padnou a vydrží déle. Průhledný pevný materiál, klasika se kterou se vyrábějí punčochy. Oproti STRECHi jsou pružné a nevytahují se kolena.
  • LYCRA 3D: Tento materiál byl vyvinutý v 90.letech. Lycrová příze stkaná s nylonem je pletena v každé řadě. Výsledkem je zcela hladký a rovnoměrný vzhled stehů.Punčochy jsou vysoce elastické a proto jsou hodně krátké. Jsou matné a vyšší cenové relace.
  • KREPSILON: tzv. kadeřený silon. Hrubší punčocháče, často ty nejlevnější. 
  • MIKROVLÁKNO: Syntetické vlákno. Přidání předpony mikro na balení nepodléhá žádným pravidlům. Nejběžnějším vysvětlením  je, že se jedná o vlákna o síle většinou menší než 1dtex. Materiál pro předení, kterým je většinou nylon, je protlačován jemnými tryskami. Tímto způsobem lze vyrobit přízi ze 100 velice tenkých vláken. Výrobky z mikrovlákna jsou z těchto důvodů téměř prodyšné jako výrobky z přírodních vláken. Dalšími výhodami je měkkost na dotyk, rovnoměrnost a hladkost materiálu. Jsou také odolnější proti běžným zátrhům.Lycra 3D
  • SATIN SHEERS: Nové vlákno, vyvinuté v 80. letech. Elastanové vlákno je opředeno polyamidovým vláknem (počet zákrutů je vyšší než 1600 na metr). Materiál je elastičtější a mnohem trvanlivější.
  • BAVLNA: Přírodní savé vlákno, měkké příjemné pohlcující vlhkosti.
  • BAMBUS: Bambusové vlákno je druh regenerovaného celulózového vlákna, které je vyrobeno ze surového bambusového materiálu. Bambusová buničina je pročištěna a dále prochází vícefázovým bělením. Po té se zpracuje na vlákno. Má dlouhou životnost, stabilitu a pevnost.
  • MODAL: Celulózové vlákno podobné viskóze, ale s lepší absorbční schopností vlhkosti.
  • TENCEL: Registrovaná ochranná známka firmy Du Pont na celou řadu různých přízí pro výrobu oblečení na bázi polyamidu. Vlákna jsou vyjímečně měkká a lesklá., vyznačují se vysokou prodyšností a zaručují regulaci tepla a vlhkosti.
  • VISKÓZA: Jedná se o buničinové vlákno,které se vyrábí procesem vlhkého spřádání a má dobré absorpční schopnosti. Oblečení vyrobené z viskózy je přátelské k pokožce, vypadá jako bavlna a působí měkce.
  • VLNA: Přírodní vlákna ze zvířecí srsti. Jsou hřejivá, dobře absorbují vlhkost, rozměrově stabilní a s nemačkavým povrchem. Nejčastěji používané typy vlny: merino-ovce, angora-králík, kašmír-horská koza, alpaka-lama.

 

3.  typ Sedu:

mnoho zákaznic neví, nebo si ani nevšimne, že může mít mnoho typů sedů, podle toho, k čemu pu

blobid2

Bezešvý sed: používáme pod uplé oblečení, kdy si nemůžeme dovolit aby nám vyčnívaly švy. Takové provedení je pro svou náročnost úpletu zpravidla nejdražší.

Krajkový sed je variací sedu, kdy je zesílený sed lehce vykrojený a můžeme takové punčocháče využít například k vysokým rozparkům, pod kraťasy atd.

Zesilený sed je naprostou klasikou. Punčocháče jsou jednak odolnější, zesílený sed může mírně stahovat (přinejmenším vyvolávat takové zdání)

Nezesílený sed je ideální variantou pro to, když nevíte, co přesně budete nosit a co budete potřebovat. Užijete je pod hodně krátké, nebo hodně vykrojené šaty, modelky je často používají pod spodní prádlo. Taková variata často jde ruku v ruce s nezesílenou špicí.

 

4. Klínek:

Nepodceňujte pohodlí při nošení!

blobid3

Bez klínu: vhodné na šíthé postavy. 

Malý klín: má uprostřed (v rozkoku) všité kolečko pro pohodlnější nošení. Punčocháče jsou pružnější a pohodlnější. Zpravidla jsou volnější v pase.

Velký klín: je znamý svými dvěma švy v oblasti zadečku, který známe všichni z dětství od bavlněných punčocháčů. Většinou je spojován s nadměrnými velikostmi punčocháčů, ale používá se i na punčocháče štíhlé postavy, které jsou vyrobený z pevných materiálů (bavlna, bambus, vlna, thermo...). Použití dvou klínů má rozložit tlak na švy, které by se v případě použití jednoho švu mohli podél jednoho jediného švů trhat.

Předozadní klín: je provedevení nadměrných punčocháců, kdy jsou dva švy přes břiho, dolů a pokračují přes zadek. Takové punčochy mají perfektní roztažitost na 140 cm přes boky.

Bavlněný klín se používá u luxusnějších punčocháčů v provedení malého klínu. Bavlněný klín poznáte podle bílé barvy (bavlna, kterou je klín proplétán) pro pohodlnější nošení. Toto provedení klínu je hygieničtější. 

 

5.  špička

provedení špičky, už je takový standart, kterého si většinou všímáme, neboť při oblékání dáváme největší pozor.

blobid4

provedení špice může být buď:

Zesílená špice: silnější materiál, punčocha je odolnější a nedokází tak často k proděravění. Doporučujeme všem, komu se často dělá díra na špičce.

Nezesílená špice: často popisovaná jako neviditelná, znamená že na první pohled není videt, že na sobě máte punčochy. Je vyžadovaná do páskových bot, na plesy a jiné společenské události, kdy obujete boty s otevřenou špičkou.

Otevřená špice je hitem posledních sezón. Punčocha je dole "ustřižena" a je sešita mezi palcem a ukazovákem. U takových punčoch koukají celé prsty a jsou zajímavým řešením do otevřených bot, hlavně v letní sezónně.